Minden amit az ózongenerátorokról tudni érdemes

ÍrtaJuhász A2022/04/240 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

 

Az ózongenerátor manapság egyre több háztartásban megtalálható berendezés, amely hatékonyan küzd meg a kellemetlen szagokkal, baktériumokkal, vírusokkal és penésszel. De hogyan is működik és mire való? Biztonságosan használható? Cikkünkben ezekre a kérdésekre is választ adunk!

Az ózon erejével

Az ózongenerátor használat közben ózont állít, amely egy 3 oxigénatomból álló molekula, az egyik legerősebb oxidáló- és fertőtlenítőszer. 50x erősebb, mint a klór, ráadásul gáz halmazállapotának köszönhetően olyan helyekre is könnyedén eljut, ahová a hagyományos fertőtlenítőszerekkel és eszközökkel nem tudnánk beférkőzni. Nagy koncentrációban egyetlen szerves élőlény sem képes ellene immunitást felépíteni, ezért nem csak a szagok vagy kórokozók elpusztítására használják a háztartásokban, hanem akár poratka vagy ágyi poloska ellen is.

Hogyan működik az ózongenerátor?

Az ózongenerátor működési elve rendkívül egyszerű. A készülék hátsó részén elhelyezett ventilátora segítségével a helyiség levegőjét használja fel, hogy a készülék belső részében elhelyezett ózonlap kisülésével ózont állítson elő és azt továbbkeringesse a kezelt területre.
A mechanikus működését az alábbi ábrával szemléltetjük:

Milyen készüléket válasszak?

Az ózongenerátor kiválasztását elsősorban a kezelt terület méretei/adottságai, másodsorban a felhasználási mód (szagmentesítés, fertőtlenítés, penész  vagy rovar elleni küzdelem) befolyásolják.
A készülékek paraméterei között mindig szerepel, hogy maximálisan mekkora területre javasolják, ezt általában m²-ben határozzák meg (3 méter belmagassággal számolva), ritkább esetben légköbméterben. A működési időt minden esetben a kezelni kívánt terület nagyságához kell igazítanunk, ehhez segítséget nyújthatnak az ózongenerátor típusonként eltérő kezelési idő táblázatok.

A háztartásokban használatos ózongenerátorok teljesítménye 1000 mg/óra és 10 000 mg/óra között mozog.
Általánosságban elmondható, hogy minél erősebb ellenfél ellen szeretnénk bevetni az ózongenerátort, annál nagyobb ózonkoncentrációra és készülékre van szükségünk.

Bár különböző méretű, teljesítményű és kivitelezésű ózongenerátorok kaphatóak a piacon, közös nevező, hogy mindegyikük egyszerűen kezelhető.
A forgókapcsolóval ellátott készülékeken tekerő mozdulattal tudjuk kiválasztani a kívánt működési időt, míg a digitális készülékeket néhány gombnyomással vagy távoli vezérléssel aktiválhatjuk.


Biztonság az első

Az ózon veszélyes minden élőlényre, így az emberekre, állatokra és növényekre is. Működése során senki élőlény nem tartózkodhat a kezelt területen, ez a legalapvetőbb szabály az ózongenerátor használata során!

Már az ózongenerátor kiválasztásánál gondolni kell arra, hogy mennyire felel meg a biztonsági követelményeknek az adott készülék. A gépek fedőlemeze alatt, az ózon előállítása során magasfeszülség keletkezik, ezért fontos, hogy megfelelően földelt, ózonlap hűtőráccsal és baj esetén leoldó biztosítékkal ellátott készüléket válasszunk. Mivel az ózongenerátort használat során felügyelet nélkül kell hagyjuk, érdemes kerülni a kétes minőségű készülékeket.

Hozzászól