Melyik a legjobb háztartási gép márka

ÍrtaJuhász A2019/08/171 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

Ahogy igértem, szeretnék segíteni a háztartási gépek vásárlásával kapcsolatban. Kérdések és öszinte válaszok pár mondatban

- Melyik a legjobb háztartási gép márka? 

Vagy egy kicsit másként fogalmazva a kérdést

- Milyen típusú háztartási gépeket vegyek?

Nem fogok márkát és típusokat kiemelni, nem akarok hazudni, vagy épp elvenni a kedved egy adott márkától.

Abban szeretnék segíteni, hogy tisztán láss és ne dőlj be mások véleményének vagy némely kereskedő hazugságainak. 
Mondok egy példát: Bemész X boltba -szakáruházba vagy felhívsz egy kereskedőt ajánljon egy márkát - ha rögtön rávágja, hogy XY a tuti, akkor onnan menekülj! Miért? Mert nem kérdezte meg a Te igényeidet, elvárásaidat, nem mérte fel a szokásaidat, példákat majd lentebb említek.

Először nézzük a háztartási gépekkel kapcsolatos gyakori kérdéseket:

Melyik márkát? -ismert vagy ismeretlent? ez nagyon relatív, nem hiszem, hogy van olyan, aki ismeri az összes márkát, megint csak relatív, hogy mi számít nagy márkának, főleg Magyarországon. Rendszeresen találkozunk olyan kérdésekkel, hogy ez meg az milyen gyártó még nem is halott róla, pedig majdnem 30 éve jelen van kis hazánkban.



Melyik háztartási gép márka romlik el leghamarabb? - (amit a legtöbbet használnak) de tényleg, nincs olyan háztartási gépszerelő főldön, aki ehhez pontos statisztikát tudott volna készíteni. Miért? Mert pld a 70 éves Marika néni hetente csak egyszer kapcsolja be a mosógépet, míg Ildikó a 3 gyerekes anyuka naponta kétszer is.


Van olyan gép márka, ami nagyobb igénybevételt is bír? Erre nehéz válaszolni, a gyártók szerint minden konyhai gép általános háztartásra van méretezve. Ismét hozok egy példát-egy 2 személyes lakás, ahol a fiatalok ritkán főznek, a mosogatógépet 2-3 naponta kapcsolják be, de itt van Gyuri a vidéki büfével, ahol naponta 4-szer is megy a gép. Vajon hol fog előbb elromlani? 



Háztartási gépet érdemes venni használtan? Ez is érdekes kérdés, csak akkor, ha van még rá garancia, ki tudja, hogy mennyit használták, attól, hogy fiatal az a gép még használhatták nagyon-nagyon sokat. Ha nagy szükség van rá és nincs zsebben az ára, inkább vegyél fel kamatmentes hitelt, legalább lesz egy új garanciás háztartási géped.  



Érdemes közösségi oldalakon vagy az interneten véleményeket keresni?  Ez most komoly? NEM! Kivéve, ha tengernyi felesleges időd van. Egy ember egy vélemény estleg 2-3. Egy átlagember az élete során kb. 2-4 szer vesz háztartási nagygépet. Így nem szabad véleményt alkotni. Mindig találni valakit negatív véleménnyel egy adott termékkel kapcsolatban. Ilyen mindig is lesz főleg addig amíg a gyártók ilyen nagy számban termelnek.

Gondoljunk csak bele, egy márka xy típusából gyártanak kb. 1 millió darabot, ekkora számnál már biztos akad olyan, ami nem tökéletes, igaz ez minden márkára és minden termékre, amit nagy számban sorozat gyártanak.

Garancia: A szüleink nagyszüleink gyakran panaszkodnak, hogy az ő idejükben akár évtizedekig bírták a háztartási gépek, ma viszont néhány év alatt tönkre mennek, alig túlfutva a garanciális időt.

Azt kell mondjam, hogy részben igazuk van, ez picit igaz a kisgépekre (kenyérpirító stb.) azonban kevésbé igaz a szabadon álló gépekre és egyáltalán nem igaz a beépíthető háztartási nagygépekre. Miért is? Mert a beépíthető gépek - akár elektromos akár gáz - meghibásodás estén akár veszélyesek lehetnek. Ezért a gyártók különösen nagy figyelmet fordítanak ezen háztartási gépek biztonságosságára.

Teljeskörű vagy főalkatrész garancia: Nagyon fontos! Érdemes tájékozódni. Sokszor előfordul, hogy egy kategórián belüli két különböző márka terméke nagyon hasonló árban van akkor mindenképpen érdemes azt választani, amin teljeskörű garancia van. Sajnos ezt nem tudom itt pár sorban részletezni, mert nem minden márkánál azonosak a feltételek.

Ha külföldi pl. szlovák webáruházból vásárolok, tényleg nincs magyarországi garancia?  Részben igaz, adott egy márka Magyarországi eladóval, ahol 3 vagy 5 év garanciát tüntetnek fel, ugyan ez a márkájú háztartásigép egy külföldi kereskedőtől vásárolva csak 1 év garanciát ad. Vannak webáruházak, ahol a kereskedő nem magyar számlát állít ki, vagy a forgalmazó cég nem Magyarországon van bejegyezve. Érdemes vásárlás elött a kereskedő céges adatainak utána nézni.

Melyik háztartási gép beüzemeléséhez kell szakember? Elvileg csak a gáz főzőlaphoz, az összes többihez nem kell szaki, ezt semelyik gyártó nem írhatja elő. Ezt a törvény szabályozza, bár azt meg kell jegyeznem, hogy az elektromos főzőlapot 2 vagy 3 fázisra bekötni nagyfokú figyelmet igényel. Valamint egy sziget páraelszívót sem egyszerű szakszerűen beüzemelni. Ezeket mindenképpen érdemes szakemberre bízni, azt szoktuk mondani, hogy amin gyárilag szerelt dugvilla van azt bárki be tudja üzemelni.

Tényleg létezik a "tervezett elavulás". Igen, ez sajnos létezik, hogy mennyire tudatos azt a gyártók nem kötik az orrunkra. Ez a vásárló szemszögéből nézve egy alattomos trükk. A gyártók úgy tervezik meg a termékeiket, hogy hamarabb elhasználódjanak vagy eltörjenek. Régebben a legtöbb terméket úgy tervezték, hogy a lehető leghosszabb ideig működjenek, ma már a gyártók szándékosan arra törekednek, hogy ne tartson örökké a gépek élettartama. Így a fogyasztók folyamatosan arra kényszerülnek, hogy újra cseréljék a régi elhasználódott termékeket.

Ma már az emberek nagy többsége rendelkezik otthoni háztartási gépekkel, így csak úgy lehet növelni az eladást, ha csökkentik a termékek élettartamát. Mivel telített a piac és nagyon erős a verseny, nagy a nyomás a gyártókon. Ezért aztán bekerülnek az olcsóbb alapanyagok - például vékonyabb acél vagy olcsóbb műanyag.

Sok tesztet lehet találni az interneten ezeket Miért nem szabad egymással összehasonlítani? Nem mindegy mit mivel hasonlítunk össze, mit nevezünk meghibásodásnak- apró hibát, amit kis alkatrészekkel lehet javítani vagy cserélni, vagy főalkatrész hibásodást, amit lehet nem is éri meg javítani.  Máris látszik, hogy egyazon termék különböző márkáknál bár hibát jelentenek mégis az egyik elenyésző a másik pedig nagy probléma.

Melyek a legmegbízhatóbb márkák? Bizony nem mindegy, hogy beépített vagy szabadon álló háztartási gép és nem mindegy, hogy melyik kategória. Minden márkának vannak gyengébb kategóriái és vannak kimagaslóan jól teljesítő termékei. Mielőtt nekilátnál átfogó teszteket keresni szólok ne tedd. Még nem láttam olyan tesztet, ahol az összes márka összes típusát tesztelték volna egymással …

Energiatakarékosság Mindenhol azt hajtják, hogy a gépek vásárlása esetében kiemelten figyeljünk az energia címkére, hogy energiát és pénzt spórolhassunk! Bizonyára mindenki tisztában van vele, hogy egy mai A+++ -os energiatakarékos géppel komoly összegeket lehet megspórolni évente egy régi F vagy G energiaosztályos géphez viszonyítva.

Az energiatakarékos készülékek kiválasztásában az európai energiahatékonysági címke segít, amely tartalmazza a háztartási gépek energiafelhasználási adatait. Az energiaosztályok A, B, C, D, E, F, és G, ahol a „G” a legrosszabb. A másik nagy kérdés, hogy mekkora különbség van A+ és A+++ között. Sajnos ezt még nekünk is nehéz megmondani, mert vannak gyártók, akik az éves átlag ciklust adnak meg fogyasztási adatnak (amit nem tudunk pontosan mennyi db ciklus futásból adódik össze) és vannak, akik egy db adott ciklus fogyasztási adatait adják meg (ez lenne a legjobb, ha mindenki ezt adná meg). Persze ez is nehéz mert nem mindegy milyen hosszú egy program, hány fokos a víz stb. Az biztos akár mennyit is számolgattunk A+ és A+++ között anyagilag nem éri meg a drágább gépet választani mert lehet, hogy 15 év alatt jön vissza az árkülönbség. Más kérdés, hogy kevésbé terheljük a környezetünket az energiatakarékosabb géppel.

 

Akkor nem is ad nekünk tanácsot? De igen, csak nem márkára, hanem felhasználásra, praktikusságra. Nézd meg a webáruházunk kategóriaoldalait és válassz kedvedre háztartási gépet

1 Hozzászolás(ok)

Tamás:
2019/12/06, 06:50:44 AM
Válasz

Végül is logikus, és igaz

Hozzászól