Így adózz egyéni vállalkozóként

ÍrtaJuhász A2021/05/230 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

     Először is: válassz vállalkozási formát…

     Ha még vállalkozás alapítás előtt állsz, a legfőbb dolgod,       hogy végiggondold, egyéni vállalkozó legyél, vagy céget       alapíts. Általában a kezdeti kis bevétel és a bizonytalan         üzlet miatt az egyéni vállalkozás a nyerő út, mivel egy           cég túl nagy teherrel és költségekkel járna. 

     

A kérdés megválaszolásához gondold végig a következőket:

 • Rendelkezel induló tőkével?
 • Egyszemélyes üzleti tevékenységed lenne, vagy partnerrel együtt végeznéd?
 • Mekkora nettó árbevétel van kilátásban?
 • Milyen kiadásaid lesznek?
 • Lesznek alkalmazottaid?
 • Tervezel nagyobb beruházást, tárgyi eszköz beszerzést?

Általánosságban elmondható, hogy ha nem rendelkezel induló tőkével, bizonytalan a várható bevételed és költséged, és egyedül kezded a tevékenységet, akkor az egyéni vállalkozás lesz az ideális választás. De ha bizonytalan vagy a döntésedben, akkor oszd meg a fenti kérdésekre adott válaszaidat egy könyvelővel, vagy adótanácsadóval, és egyből tisztábban fogod látni a helyzetet.

Majd válassz adózási formát

Ha az egyéni vállalkozás mellett döntöttél, adózási formát kell választanod. Ugyanis háromféleképpen is adózhat egy egyéni vállalkozó: vállalkozói jövedelemadóval, átalányadóval, vagy KATA-val.

A legnépszerűbb ezek közül természetesen a KATA, azon belül is az alanyi adómentes egyéni vállalkozás, ami a bőséges 12 millió Ft bevételi határig érhető el. De nézzük meg mindhárom forma jellemzőit, hogy teljes legyen a kép.

Vállalkozói jövedelemadó

Ebben az esetben szükséges gyűjteni a költség számlákat, ugyanis az adó alapját a bevétel-költség viszonya határozza meg. Minden évben meg kell nézni, hogy mennyi pénz érkezett be, és mennyi pénz került ki a vállalkozásból, és e két összeg különbözete után kell adózni.

Átalányadó

Az átalányadót akkor választhatod, ha a nettó árbevételed éves szinten nem haladja meg a nettó 15 millió Ft-ot. Ez esetben nem szükséges a költségszámlákat gyűjteni, mivel az adó nem a bevétel-költség viszonya alapján számolódik, hanem átalányköltség alapján. Ennek mértéke 40%-tól indul főállású vállalkozó esetében.

KATA

Jelenleg a legnépszerűbb adózási forma az egyéni vállalkozók körében Magyarországon, valószínűleg még a nemrég bevezetett korlátozás mellett is – ugyanis 2021-es adóévtől kezdve, ha egy partnertől évi 3 millió Ft-nál több bevétel érkezik, akkor az azt meghaladó összeg után 40%-os különadót szükséges fizetni. A rendelkezés háttere az, hogy ily módon próbálják megakadályozni cégek esetén a katás egyéni vállalkozó alá bújtatott foglalkoztatást.

A KATA-s adózás legfőbb jellemzői:

 • Nincs bevételi határ, viszont 12 millió Ft bevétel feletti részre 40%-os különadó vonatkozik.
 • Alanyi adómentes módon, tehát ÁFA nélkül képes számlázni, szintén 12 millió Ft bevételi határig. Ezt meghaladva az ÁFA körbe kerül, és két évig köteles is ennek megfelelően működni tovább.
 • Maga a KATA, tehát a kisadózó vállalkozások tételes adója minden hónapban 50000 Ft, de ha főállás mellett vállalkozol, akkor csak 25000 Ft.
 • Az iparűzési adó évi 50000 Ft, amit két részletben kell megfizetni.
 • Tehát összesen az évi fizetendő 12 x 50000 + 50000 + 5000 Ft (kamarai hozzájárulás) = 655000 Ft.

Ezzel természetesen csak az adózás felszínét kapirgáltuk meg, ennél jóval összetettebb a dolog. Szerencsére a Mozaik Könyvelőiroda szuper cikkében összefoglalta az adózási szabályokat és ki is számolta mindhárom adózási formára a fizetendőket.

Hozzászól