Homlokzati fal trendek 2021

ÍrtaJuhász A2021/08/120 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

   A homlokzat az ingatlan azon része, amellyel először találkozik a külső szemlélő. Kár lenne azonban azt gondolni, hogy        kizárólag esztétikai funkciója van. A hőszigetelés legalább olyan fontos, ha nem lényegesebb szempont a megjelenésnél.      Ugyanakkor az ingatlantulajdonosok joggal várják el, hogy otthonuk minden tekintetben, így a homlokzati fal kialakítását illetően is megfeleljen az igényes, stílusos megjelenés követelményeinek. De mennyiben jut szerephez ebben a divat? Vajon követik a mai ingatlantulajdonosok a felújítás, építkezés során az aktuális trendeket?

 

 

 

 

 

 

 

Hangulatos, színekkel teli, egyedi megoldások

A homlokzat kialakításakor egyre nagyobb igény mutatkozik arra, hogy a tényleges funkcionalitáson túl a trendek is szerephez jussanak. Az időjárás viszontagságainak való ellenállás és az optimális homlokzati hőszigetelés alapvető követelménynek számítanak. Ezeken felül azonban nem elhanyagolható az sem, milyen látvány fogad minket, a házat kívülről szemlélve.

Nem mindegy, milyen stílusú az ingatlan. A kortárs design egyik alapeleme a fahatású megoldások alkalmazása. Akár a természetes fa is helyet kaphat a homlokzat kialakításakor, de a fahatású lemezek egyaránt kedveltek. A kőhatású vakolatok mellett a kőburkolatok is nagy népszerűségnek örvendenek, és nem csupán a lábazaton. A modern házak speciális kőhatású vakolatain túl olyan speciális betonhatású vakolatokkal is találkozhatunk, melyek a modern design elmaradhatatlan felületeinek számítanak.

A színek között a szürke és annak árnyalatai kifejezetten divatosak, de a legtöbben mégis élénk színekben igyekeznek gondolkodni. A sárga, a téglavörös soha nem mennek ki a divatból, ha pedig a mediterrán életérzést szeretnénk közelebb hozni otthonunkhoz, akkor ezek mellé a kőburkolatok és az ezekhez passzoló térkövek is társulnak.

Mediterrán kőburkolatok nem csak a lábazatra

A lábazatok sokkal több funkciót ellátnak, mint csupán az esztétikum. A megfelelő vízzárás és ezzel együtt hőszigetelés egyaránt fontosak esetükben, de hasonlóképpen lényeges az is, hogy az időjárás viszontagságainak ellenálló alapanyagok kerüljenek felhasználásra. A már említett kőburkolatokkal akár házilag is kivitelezhető a lábazat felújítása, de ha nem mozogsz otthonosan a területen, akkor jobban megéri szakemberre bízni a homlokzati felújítás és hőszigetelés e területét is.

Bátran a színekkel!

Vannak, akik a hagyományos szürke megoldások hívei, hiszen otthonuk stílusához ezt érzik igazán közel. Érdemes azonban a színekkel kísérletezni, és egy fokkal bátrabban hozzájuk állni, mint azt általában szoktuk. A megfelelő minőségű homlokzati vakolatok és festékek hosszú éveken keresztül kifogástalan állapotban maradnak, ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és nem engedik, hogy a nedvesség a falba kerüljön. Ehhez olyan rugalmas bevonatokra van szükség, melyek megakadályozzák a repedések kialakulását. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ez a folyamat már a vakolás és a homlokzati hőszigetelés területénél elindul. A végső soron felvitt festék csak egyetlen része az egésznek, legalábbis ami a tényleges funkcionalitást és hővédelmet illeti.

Ahogyan a belső tereknél, így a homlokzaton is kombinálhatunk többféle színt. Nincs kőbe vésett szabály, így az erkély lehet szürke, de a homlokzatot feldobhatjuk színes falrészekkel is. Minden csak a fantázia és az ízlés kérdése. A színekről egyébként érdemes tudni, hogy pszichológiai hatást is kifejtenek az emberre. Az épülethomlokzatok esetében sem kell lemondani az élénk színekről, de mindig olyan márkát érdemes választani, mely ellenáll az UV-sugaraknak, így kevésbé fog fakulni.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a hagyományos fehér színek is többféle tónusban, árnyalatban elérhetőek, így egyéni elképzeléseinknek megfelelően alakíthatjuk a homlokzatot a fehérhez ragaszkodva is.

Az az igazán divatos, ami optimális hőszigeteléssel társul!

Mielőtt viszont bármilyen szín, márka, felület mellett tennénk le a voksot, érdemes a hőszigetelő rendszerre is hangsúlyt helyezni. Építkezés alkalmával ez magától értetődő, de a felújítások esetében sem érdemes elmulasztani ezt a folyamatot. A polisztirol hőszigetelő alapanyagok között kifejezetten grafitos változat is elérhető, mely vékonyabb rétegben biztosítja az optimális hőszigetelést. Ez utóbbi ideális lehet olyan helyekre, ahová a klasszikus polisztirol lemezek kevésbé férnek el, vagy a helytakarékosság apropóján döntenénk alapvetően a vékonyabb rendszer mellett

Hozzászól