Hogyan javítható az épületszerkezetek tűzállósága

ÍrtaJuhász A2022/10/260 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

A tűzállóság és a tűzvédelem összetett téma, és mindig a teljes szerkezetek holisztikus szemszögéből kell vizsgálni, nem pedig csak az egyes elemeket. Ebben a cikkben röviden ismertetünk néhány speciális építőanyagot, amelyeket a passzív tűzvédelmi rendszerek alapvető építőelemeiként használnak.

A hő hatására habosodó festék – szerkezetek egyszerű és hatékony tűzvédelme

A hő hatására habosodó festék egy tűzvédelmi termék, amely vékony és átlátszó réteg létrehozására szolgál, amely megvédi az épületelemet a tűztől. Felhordása egyszerű, és számos épületelemen használható, mint például falak, mennyezetek, kábelek és csövek áteresztő lezárásai, vagy teherhordó szerkezetek. Más hő hatására habosodó anyagokhoz hasonlóan tűz esetén a festékréteg gyorsan kitágul, és vastag habszerű anyagréteget képez, amely korlátozza a tűz terjedését.

Kalcium-szilikát lapok

A kalcium-szilikát lapok sokoldalú megoldást jelentenek a legkülönfélébb felhasználási területeken. Használhatók önálló falak és padlók építésére, vagy védőburkolatok kialakítására HVAC vezetékek és teherhordó szerkezetek körül. Ezek azonban nem önálló termékek, hiszen megfelelő rögzítésekkel kell kombinálni és a hézagokat tűztömítő anyagokkal kell tömíteni, a lapok tűzállósági tulajdonságainak megőrzése érdekében.

Tűzvédő spray-k

A tűzvédő spray bevonat kötőanyagból, töltőanyagból és szálakból áll. Por alakban szállítják a munkaterületre, és a permetezés előtt vízzel kell összekeverni. A pontos alkalmazáshoz helyszíni keverő, szivattyúzó és permetező berendezés szükséges. A spray-k különösen alkalmasak olyan szerkezetekhez, ahol az esztétikai követelmények nem annyira fontosak, és alkalmazásukat korlátozza a hőmérséklet és a páratartalom.

Következtetés

Az épület szerkezeteinek tűzvédelmi tervének elkészítésekor a rendelkezésre álló anyagok széles választékából választhat. A választás függhet magának a szerkezetnek az anyagától is, például a hő hatására habosodó festék az átlátszóság, de a könnyű súlya miatt is népszerű faszerkezeteknél. De ha az esztétika nem fontos, a spray bevonat jobb megoldás lehet.

Hozzászól