Háztartási gépeink karbantartásának fontossága

ÍrtaJuhász A2022/08/220 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

 

Mindannyian tudjuk, hogy nagyon fontos lakásunk rendszeres takarítása.

És nem titok, hogy bizonyos háztartási gépek tisztítása is ennek része. Hozzájárul a készülékek élettartamához, és a legtöbb esetben higiéniai szempontból is kifejezetten ajánlott. Így az élelmiszerek nagy részét továbbra is a hűtőszekrényben tárolhatjuk, és a mosogatógépben az edények is megfelelően tiszták lesznek. A főbb karbantartást igénylő háztartási gépek a mosógép, mosogatógép, hűtőszekrény, sütő, kávéfőző és mikrohullámú sütő.

 

 

 

Miért olyan fontos a háztartási gépek karbantartása?

A megfelelő karbantartás biztosítja a készülékek hosszabb élettartamát. Ezenkívül az ötletgyűjteményben tárgyalt háztartási gépek többsége a konyhában található, így a higiénia is fontos szerepet játszik. 

Csak az étel körüli higiénia nagyon megbetegíthet, és ezt a legjobb elkerülni. A háztartási gépek tisztításához gyakran nem kell más, mint természetes termékek, például tisztítóecet és szódabikarbóna. Ezek környezetbarátak és nagyon megfizethetőek.

A mosógép tisztítása

A mosógép az egyik leggyakrabban használt készülék a háztartásban. A legtöbb esetben a felhasználói kézikönyv leírja, hogyan kell karbantartani az eszközt. 

A mosógép tisztításához nincs szükség speciális termékek vásárlására. A legfontosabb, hogy a szűrőt tartsuk tisztán, a dobot rendszeresen szárítsuk ki és töröljük le a tömítésen lévő sötét foltokat egy szivaccsal vízzel és tisztító ecettel. 

Ne felejtsük el, hogy az ajtót és a mosószer fiókot minden mosás után hagyjuk nyitva, hogy mindkettő megfelelően száradjon.

A mosogatógép tisztítása

A mosogatógépek tisztításánál fontos szempont a szűrő karbantartása, tisztítása. Ezt fogkefével és folyó vízzel kell elvégezni. 

Rendszeresen töröljük át a mosogatógép belső falait egy tisztítóecetes ruhával, és tisztítsuk meg az adagolókat is, ha eltömődtek. 

A mosogatógép kellemetlen szagának elkerülése érdekében egy fél citromot helyezhetünk a felső kosárba. Ezt 2-3 mosás után cseréljük ki. 

Mindig ügyeljünk arra, hogy a szűrő tiszta legyen, különben a mosogatógép súlyosan megsérülhet. Kár lenne emiatt új mosogatógépet vásárolnod.

A hűtőszekrény tisztítása

A hűtőszekrénynél fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg vízzel és tisztító ecettel a burkolatot, rácsokat és a készülék ajtónyílásában lévő rekeszeket. 

Ehhez ésszerű, ha minden élelmiszert kiveszünk a hűtőszekrényből, így könnyen hozzáférhetünk mindenhez. 

A rossz szagok elkerülése érdekében tegyünk a hűtőbe egy zellerrudat vagy egy csésze szódabikarbónát. Ne felejtsük el megtisztítani a hűtőszekrény külsejét sem. 

Higiéniai szempontból kevésbé fontos, de szebben mutat egy kívülről is tiszta hűtőszekrény.

A sütő tisztítása

A legtöbb sütőtisztító meglehetősen vegyszeres, ezért irritálja az embereket és károsítja a környezetet. Ezek a tisztítószerek általában hatékonyak, de jobb, ha nem használjuk őket.

Ha minden használat után megtisztítjuk a sütőt szódabikarbónás pasztával, ugyanolyan eredményt érhetünk el.

Hozzászól