Tűzoltókészülékek típusai

ÍrtaJuhász A2022/10/130 Hozzászolás(ok)Háztartási gép Hírek,

A tűzoltó készülékek a tűzvédelem egyik legfontosabb eszközei. Háztartásunk, munkahelyünk, vállalkozásunk védelme érdekében mindenhol megtalálhatóak és bár remélhetőleg sosem kell használni őket, védelmet és megnyugvást nyújt jelenlétük. 

A tűzoltó készülékekkel a bennük lévő oltóanyagot nagy nyomással irányítva lehet a tűz fészkére kilövellni. Típusai az alábbiak lehetnek: vízzel, habbal, porral, szén-dioxiddal és halonnal oltó készülékek.

A tűzoltó készülékeken kötelező jelleggel fel kell tüntetni a legfeljebb mekkora és milyen jellegű tűz eloltására alkalmas.

 Ennek a minősítésnek három különböző kategóriája létezik:

  • A: meghatározott méretű, darabszámú 10-15% nedvességtartalmú erdei fenyő hasábokból összerakott máglya tüzét kell eloltani
  • B: megadott méretű tálcatűz 1/3 rész vízrétege 2/3 rész benzin, melyet a gyújtástól számított egyperces előégetés után kell eloltani
  • C: egy 33 kg-os propán-bután gázpalackra kötött meghatározott méretű cső végén kiáramló gáz meggyújtásával létrehozott tüzet kell eloltani

A tűzoltó készülékeken fel kell tüntetni továbbá a használt töltet minőségét és mennyiségét is. Szöveges és piktogramos használati utasításnak is szerepelnie kell rajta, valamint meg kell jelenjen az esetleges felmerülő veszélyekre figyelmeztető leírás is.

A különböző töltetű tűzoltókészülékeket különböző felhasználásra használjuk:

A legelterjedtebb tűzoltó készülék a porral oltó. Általában ABC oltóporral töltik, többféle töltősúllyal elérhető készülék létezik. A porral oltókat tűzveszélyes folyadékok és gáztüzek oltásához, valamint szilárd anyagok égésének oltására javasoljuk. Elektomos hálózathoz kapcsolt berendezések oltásához maxium 1000 Volt feszültségig javasolt. A tűz oltását általában egyméter távolságról a tűzfészket megcélozva kezdjük el.

Léteznek tűzoltó habbal szerelt tűzoltó készülékek is. Általában szilárd anyagok és folyadékok égésének javasoljuk. Konyhai berendezések tüzeinek oltására elsősorban ezt ajánljuk. Ideális zsíros, olajos környezetben.

Szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek alacsony hatékonyságuk miatt kevésbé elterjedtek. Legfőbb előnye, hogy működési elvének köszönhetően, a tűz oltásakor a szén-dioxid nem tesz kárt a berendezésekben, nem hagy maradandó szennyeződéseket. Gyakran alkalmazzák szerver termek, vegyi üzemek, laborítóriumok elektromos szekrények tüzeinek oltásához.

Hozzászól